Ezelstad : een nieuwe start

Meer dan anderhalf jaar geleden lanceerde la Carotte een workshop om een lokale krant op te starten in Schaarbeek. “Ezelstad” was geboren. Ezelstad is eerst en vooral een groep van burgers die elkaar ontmoeten rond een kopje koffie om te praten over het lokale leven. Anderhalf jaar van vergaderingen, discussies, interviews, gesprekken, bijeenkomsten thuis of in cafés, eerst maandelijkse, dan wekelijkse bijeenkomsten , betrokkenheid , met als doel : hoe samen beslissen over wat er gezegd moet worden over de plaats waar we leven.

Ezelstad is nog maar het begin : als startende krant probeert het, stap voor stap, zijn plek te vinden in de sociale structuur van Schaarbeek. Er is nog een lange weg te gaan, maar het belooft een boeiend traject te worden. Vandaag wil Ezelstad een groep vormen die sterker en opener is. Daarom zoeken we vrijwilligers die zich mee in dit avontuur willen storten. Als je bereid bent deze uitdaging aan te gaan of als je denkt dat een kennis, vriend, buur geïnteresserd is, schrijf je dan in op info@dewey.be en kom langs op 25 oktober om 13:00u in la Carotte (Josse Impens straat 3).

 

 

1. Menselijke schaal

 

2. Meervoudig

3. Praktisch

… Kleine onbekende realiteiten proberen te tonen … de banden die onze gemeenschap doen leven samen valoriseren … nuttige informatie aanbieden aan zij die er wonen
 

 

« Informatie op menselijk schaal » is simpelweg informatie die het accent legt op lokale haast onzichtbare verhalen, die de media vaak  onder tafel veegt (of op een anekdotische manier brengt). Hier willen we in het bijzonder aandacht besteden aan de kleine verhalen : het simpele buurtleven, het leven in de straat, op school..

Meervoudige informatie : niet slechts informatie die vertrekt van één enkele groep of instatie, maar informatie die komt van bij de lokale bevolking en die verschillende werelden met elkaar verbindt die naast elkaar leven en communiceren. De  welwillende en rustige confrontatie tussen deze kleine werelden die met elkaar verbonden zijn, maar elkaar amper kennen kan volgens ons de opstap zijn om met elkaar te communiceren/praten op een originele, kritische en uitdagende manier.  

 

Praktische informatie is eerst en vooral constructieve en positieve informatie: wat niet betekent dat men conflicten, problemen of moeilijkheden uit de weg gaat. Integendeel, men moet juist praten. En voornamelijk over hoe men plant de problemen op te lossen. Praktische informatie is uiteindelijk informatie die mogelijkheden biedt om actie te kunnen ondernemen. Samen doen, samen ontwikkelen, delen (recepten, technieken, ..)

Comments

  1. Luc

    Ik las de tekst door; het is een goede vertaling, denk ik. Bedankt !
    Een keine fout in de 2de tekstblok, regel 5 :
    ‘uitDaging’ (ipv uitaging)

Leave a Reply