Train World (door Veerle Callaerts)

Elke keer dat ik in buurt van het Schaarbeekse station moet zijn, betrap ik mezelf erop: ik ga aan het prakkiseren waar nu toch precies dat treinmuseum gaat komen. Is het in de vroegere stationshal, of in het gebouw rechts ernaast? of misschien nog ergens anders? Aan de buitenkant zie je zo weinig tekenen van een eventuele bedrijvigheid binnenin, dat het geheel mij soms voorkomt als een spookproject, of op zijn minst met de nodige mysterie omgeven…

Zo virtueel is het gelukkig allemaal niet. Er is wel degelijk allerlei gaande achter de pittoreske gevel van ons station. De grote hal van het stationsgebouw uit 1913 wordt de ontvangsthal van Train World. Daarnaast wordt een nieuw gebouw opgetrokken dat naar de typische spoorwegwerkplaatsen verwijst. Zowel de herinrichting van het oude gebouw als de bouw van het nieuwe werd toevertrouwd aan Eurostation, een dochteronderneming van de NMBS, die op hun beurt bijgestaan worden door Paul Lievevrouw. Voor de scenografie (ontwerp en creatie decors) werden Expoduo en de bekende Schaarbeekse tekenaar François Schuiten aangetrokken, al trok deze laatste zich ondertussen wel terug uit het project.

Train World is een ambitieus project. Volgens de NMBS wordt het “geen klassiek spoorwegmuseum”. Opeenvolgende decors (waarbij de beleving van de bezoeker versterkt wordt door de uitstalling van het nodige rollend materieel) zouden de geschiedenis van de Belgische en Europese spoorwegen uitbeelden, maar er zou o.a. ook aandacht zijn voor de beroepen verbonden met het spoor, en de invloed van de trein op mobiliteit en maatschappij. Het wordt een totale belevingswereld. Bezoekers zullen aangemoedigd worden om te zien, horen, voelen, beleven. Het zal mogelijk zijn om een ritje met een historische stoom- of dieseltrein te maken. In een interactief decor zullen spoorwegobjecten, foto’s en filmmateriaal te bewonderen vallen.
.
De meest waardevolle stukken worden in Train World tentoongesteld; ander interessant treinmaterieel wordt aan Belgische spoorwegverenigingen geschonken. Door samenwerking en uitwisseling met deze verenigingen opent zich de mogelijkheid van steeds wisselende exposities. De oprichting van een publieks- en vrijwilligerswerking wordt eveneens voorzien, om zo steeds meer kennis van de geschiedenis van de spoorwegen te verzamelen en te inventariseren. Train World zal ook afgehuurd kunnen worden voor opnames, feesten, recepties,…
 .
trainworld_nl

 .

Train World heeft een uitstekende website: www.trainworld.be. Hierop wordt o.a. online aan een interactieve catalogus gebouwd van de collectie van NMBS (affiches, foto’s, bewegend beeld,…). Er is een webshop (voor spoorwegzegels en postkaarten), en ook een blog waar op regelmatige tijdstippen enthousiast ingegaan wordt op één of ander relevant onderwerp, maar waar ook info gegeven wordt over de vooruitgang van de werken (voor de laatste update hiervan, zie het artikel gepost op 20 juni 2014).
.
De informatie voor dit artikel haalde ik voornamelijk bij de website. Mijn verzoek om een verantwoordelijke van de NMBS te ontmoeten werd eerst aanvaard, en later weer verworpen omwille van plotse agendawijzigingen. Heerste er enige gêne omwille van mijn belangstelling? Men kan niet ontkennen dat het project vertraging opgelopen heeft (opening wordt nu voorzien voor einde 2015), maar misschien doken er onverwachts ook problemen (lees : verschillende meningen) op tijdens het inhoudelijk vorm geven aan het museum?
 . 
Ik duim in ieder geval voor Train World: het is een uitstekend ontwerp, dat ook een zekere bijval geniet van de buurtbewoners (goed voor de opwaardering van de stationsbuurt), en ik zal zeker een kijkje gaan nemen bij de opening ervan.
 .
_

Tekst : Veerle Callaerts

Dit artikel wordt gepubliceerd met de vriendelijke autorisatie van het gemeenschapscentrum De Kriekelaar (Thuis in Schaerbeek).

 .
train_world_schaarbeek

Pingbacks

  1. Sept musées schaerbeekois (ou presque)

Leave a Reply