Startschot van Commons Josaphat

De eerste fase van de ideeënoproep van het collectief “Commons Josaphat” werd beëindigd eind maand Juni 2014 met een tentoonstelling van meer dan 50 burgerlijke ideeën. Die tentoonstelling vond plaats aan de architectuurfaculteit van “La Cambre-Horta”!  Tussen de tentoongestelde voorstellen waren er wijkontwikkelingsplannen, clusterwoningprojecten, verschillende projecten voor duurzame wijken, een voorstel voor een school, een project voor een stadskweekplaats, een project voor een intergenerationele levensplek, een relationeel architectuurplan (type “Hundertwasser”) of een ander plan voor de wijkintegratie in een stadsnetwerk.

Foto : https://commonsjosaphat.files.wordpress.com/

Foto : https://commonsjosaphat.files.wordpress.com/

Er zijn ook projecten om de wijk mooier te maken, om de gezelligheid van de wijk te stimuleren (stadsmeubilair, mozaïeken, reposada…), om de mensen samen te brengen rond educatieve en artistieke activiteiten (kenniscollege, creatiehuis, …), om krachten te bundelen rond juiste en harmonieuze beroepsverbanden (democratisch management…), om ontmoetingen mogelijk te maken dankzij openluchtactiviteiten (fietsroutes, zwembad, bloempark, sportcentrum…), en tenslotte om een goedkopere en duurzamere levenshouding te promoten (energetische valorisatie van de daken, zelfgebouwd logies, lage energieverbruikswoningen, “mobile housing”, …).

Het is de inzameling van deze ideeënmozaïek die, binnen enkele maanden, een “alternatief lastenboek” voor het braakliggend terrein Josaphat  moet mogelijk maken. De deelnemers aan de ideeënoproep Commons Josphat hebben nog veel werk aan de winkel… Aanstaande woensdag 10 september, start het collectief de tweede fase van het project, met als belangrijkste doel een reeks van geloofwaardige voorstellen voor het beheer van het braakliggend terrein Josaphat op te leveren. Alle voorstellen hebben één gezamenlijk doel: het gemeenschappelijke goed.

Op het programma van deze woensdag 10 september om 18u30 (Latinislaan 237, 1030 Schaarbeek) :

  • Herhaling van de doelstelling en uitleg van het verloop van de tweede fase (ateliers, gebeurtenissen…)
  • Voorstellen tot ideeënbundeling en teamsamenstelling (datum van finale projectoverhandiging uitgesteld naar 4 februari 2015)
  • “Auberge espagnole” (iedereen brengt wat eigen voeding mee om te delen in een gezamenlijk buffet ; de drank wordt genuttigd en genomen in de bar van het café Zagloba)
  • Propositiebundel om de toegankelijkheid voor nieuw publiek en deelnemers te versterken

Leave a Reply