Schaarbeek bouwt meccano volkstuin op Rigaplein

De mensen van Schaarbeek komen vandaag samen op het Rigaplein om mee te bouwen aan een constructie van Lode Vranken. ROCSA vzw en La Fourchette vzw zijn ook aanwezig voor de ‘Week van de Open moestuinen’ waarvoor dit project staat. Het gaat om een buurttuin om groenten te kweken, die daarna gebruikt kunnen worden in de kantine van Schaarbeek. De woongemeenschap is talrijk aanwezig om een handje toe te steken bij de bouw van de meccano, gecombineerd met een hapje en een drankje en spelletjes voor de allerkleinsten.

DSC_0070

(Ernst Maréchal  & Lode Vranken)

DSC_0065

DSC_0068

Het is een initiatief van La Fourchette in samenwerking met ROCSA, een Gentse sociaal-artistieke organisatie die aan participatieve kunstprojecten werkt in verschillende wijken van Gent. Ze proberen vooral om de woonmaatschappij te inspireren om meccano sculpturen te ontwerpen. Het team bestaat onder andere uit de architect Lode en zijn collega Ernst, ze wonen en werken beiden in Gent. Lode heeft als kunstenaar en architect projecten mee onderbouwd en getekend, zoals de buurttuin die vandaag te bewonderen is op het Rigaplein.

DSC_0066

 

Meccano is een middel om ruimtelijk dingen te verkennen. Ze gebruiken materialen zoals koppelstukken, moeren, bouten en honderden houten planken om de constructies te realiseren. ROCSA focust zich vooral op stadsontwikkeling en de super diversiteit in gemeenten zoals Schaarbeek. Ze proberen mensen samen te brengen en werken meer vanuit de ambachtelijke competenties van de mens (Bvb. Textielatelier in Gent).

 

DSC_0046

DSC_0045

DSC_0047

Vandaag maken ze een ruimtelijke verkenning van welke serre er zou kunnen komen in Schaarbeek. Op afwachting proberen ze de constructie te visualiseren op grote schaal. Het is een manier om het idee te communiceren of over te brengen naar de mensen en tegelijkertijd is het een participatieve manier om met mensen te bouwen. Het kan de architect of de tekeningen die gemaakt zijn beïnvloeden omdat er geen regels zijn, maar dat is uiteindelijk ook de bedoeling.

DSC_0059

DSC_0056

DSC_0060

Er zal nog een interview volgen met de oprichters van dit project.


DSC_0078

_

Tekst : Eyleen Lackner

Foto’s: Shanthuru Premkumar, Mathieu Simonson

Leave a Reply